Kunstwerk Venebrugge onthuld

In het kader van het project Canon van Overijssel worden op verschillende plaatsen in de provincie in totaal vijftien kunstwerken geplaatst om historische gebeurtenissen weer tastbaar te maken. Een onderdeel van de canon van Hardenberg is de slag op de Hardenbergerheide. Bij de kruising tussen Hoogenweg en Stobbenhaarweg, vlakbij de oude Venebrugger schans is vrijdag 17 januari 2014 in dit kader een kunstwerk onthuld dat is gemaakt door Martijn Schoots die de opdracht via Kunstenlab heeft uitgevoerd.

In het Gebouw waren vele genodigden aanwezig en zij kregen een uitleg van het project en de achtergrond van het kunstwerk dat onthuld zou worden door de maker zelf. Onder begeleiding van de vierde compagnie uit Uelsen vertrok de groep vervolgens naar de locatie, waar wethouder De Vent het werk officieel onthulde.

Het kunstwerk is een grote eikenhouten tafel waarop in grote lijnen te zien is hoe het landschap er in de 16e eeuw uitzag en hoe de Spaanse en Staatse legers elkaar uiteindelijk tegenkwamen. Om de tafel staan verschillende stoelen, waarmee het ontwerp ook een functionele waarde heeft voor fietsers en andere passanten. De hoop is dat mensen op deze plek ook hun eigen, al dan niet historische, verhalen kunnen delen.

De onthulling, waar ook verschillende omwonenden op af waren gekomen, ging gepaard met flink wat geweld. De mannen van de vierde compagnie schoten met het door hen meegebrachte kanon, wat tot in de verre omtrek duidelijk hoorbaar zal zijn geweest.

Ter afsluiting bracht dichter Koos Geerds een gedicht ten gehore dat vooral inging op wat volgens hem de inwoners van het gebied tijdens en na de slag gevoeld moeten hebben en wat een beeld gaf van de ergernis en afkeer van het oorlogsgeweld bij met name de boeren in de omgeving. Geerds zal ook voor de 14 nog volgende kunstwerken een gedicht schrijven, waarmee deze fungeren als een soort rode draad door het hele project.

Op één van de stoelen is een QR-code aangebracht, waarmee mensen via hun smartphone ter plekke informatie over de veldslag zullen kunnen opvragen.

Met het al bestaande informatiebord, vormt het nieuwe kunstwerk nu een mooi geheel en biedt het de gelegenheid om op een mooie locatie tot rust te komen en weg te mijmeren over de geschiedenis van Venebrugge.