Geschiedenis

Hoewel er in de boeken vrijwel niets genoemd wordt over de regio (ten oosten) van Hardenberg, gaat de geschiedenis toch zeker een lange tijd terug. Venebrugge was lange tijd een belangrijke schakel in de handelsroute tussen Zwolle en het Duitse achterland, omdat hier de oversteek over het veen gemaakt kon worden. Daarnaast is Venebrugge de laatste plaats langs deze route op Nederlands grondgebied en dus ook een belangrijk punt in de vroegere verdedigingswerken langs de grens.

Hoogenweg, dat langs dezelfde route ligt, is wat dat betreft veel minder bekend en wordt in de geschiedenisboeken dan ook vrijwel niet genoemd. Een meer bekende naam (althans in de regionale musea) is de Hardenbergerheide, nu beter bekend onder de naam Hardenbergerveld, waar in 1580 een grote veldslag plaatsvond tussen het Spaanse leger en de troepen van Willem van Oranje.

Onze regio bleef in de Tweede Wereldoorlog natuurlijk ook niet gespaard. Verhalen zijn er genoeg en één er van over de bevrijding in 6 april 1945 is door Ellen Hamberg opgeschreven aan de hand van herinneringen van haar opa Freek Hamberg.

Over het ontstaan van Venebrugge en de genoemde slag op de Hardenberger heide kunt u op deze website aanvullende informatie vinden. Aanvullende bijdragen over het verleden van beide buurtschappen zijn altijd welkom en zullen dan ook op deze site geplaatst worden.