In naam der wet!

Zaterdag 8 november ging ’s avonds rond de klok van acht uur het toneeldoek open voor de première van een nieuw stuk van toneelvereniging Elck wat Wills. Na een generale de zelfde middag waren de spelers al warm gedraaid en kon voor een goed gevulde zaal het vertier beginnen. Dit keer geen blijspel maar een heuse crimi!

In het drop is Derk Groothof onder verdachte omstandigheden dood aangetroffen. Aan hoofd brigadier Jaap Sikkema (Jan Bulthuis), een schone taak om de moordenaar te ontmaskeren. Samen met zijn rechterhand Frans Kooistra (Eric Smulders), start hij een onderzoek. Een hoewel ze al vrij snel een zwerver arresteren, Rienus Ritselman (Gerrit Waterink), die ze aantreffen bij de boerderij van Groothof, hebben ze geen bewijs en zit het onderzoek eigenlijk muurvast. Terwijl Rienus op het hoofdbureau zijn roes uitslaapt, komen er steeds meer verdachten ten tonele. Zuster Elema (Erna de Boer) kwam regelmatig bij Derk Groothof om hem te verzorgen en heeft hem dood aangetroffen. En  Roelf Striek (Eg Hutten), een goede kameraad van Derk, hij kwam er ook regelmatig. En dan Henny Hemmel (Ina Timmer), die al jaren schoon maakte bij Derk maar daar wel ‘zwart’ voor betaald werd. En dan blijkt ook nog eens dat Derk een dochter had waarvan niemand iets af wist. En deze jongedame, Gea Du Bois (Miriam Breukelman), blijkt het vriendinnetje te zijn van Frans Kooistra. Dan is er nog een Juffrouw Leida Uittenboogaerd (Karin van der Steen) die opeens belangstelling toont voor de boerderij van Derk. Zo hebben ze allemaal misschien wel een motief.

Wanneer het onderzoek niet vordert, stelt Commissaris Van der Valk (Henk Bruggeman) een ultimatum en ziet Jaap Sikkema zijn toekomst zwaarmoedig in. Er dreigt een overplaatsing waardoor hij met zijn vrouw Aaltje (Truida Hesselink) en zoon Henkie (Rutger van Braak) misschien wel moet verhuizen naar Assen. Maar dan zorgt Rienus Ritselman er voor dat de rollen op het hoofdbureau eens even omgedraaid worden. Zou er dan toch schot in de zaak komen….

Het laat zich natuurlijk raden dat er een verrassende ontknoping volgt.

Onder regie van Jenny ter Voorde, is er weer een prachtig stuk, in een mooi decor, ten tonele gebracht. De grime werd verzorgt door Hennie Edelijn en Aly Hamberg. Henk Veldsink was de tekstbegeleider en de taak van toneelmeester was weggelegd voor Rik van der Steen.

Nog niet in de gelegenheid geweest om het toneelstuk te aanschouwen dan is dat nog mogelijk. Een aflevering van Baantjer is er niets bij…

Kijk voor de volgende speeldata in de agenda of neem een kijk op de website van EWW.