60+ reis OV

1 september was het weer zover, met een goed gevulde bus reden we rond 8.30 uur richting Delden. Om een bezoek te brengen aan Museumboerderij De Wendezoele. We werden ontvangen met koffie een cake waarna we de boerderij konden bekijken. Er werden onder andere demonstraties gegeven in wol spinnen, kleden weven, manden vlechten en zand strooien (figuren maken met zand zoals deze eerder op de vloeren gemaakt werden). De boerderij wordt volledig gerund door vrijwilligers zij verzorgen de akkers, het erf en de demonstratie eigenlijk alles. Voor hen is het dan ook geen museum maar een huis vol herinneringen.

Nadat alles goed was bekeken gingen we met de bus  naar Sweinswirt in Halle waar een brunch voor ons klaar stond. Nadat iedereen genoeg had gegeten van  de soep, broodjes met diverse soorten beleg,  eieren, spek, toetjes enz.  vertrokken we richting Tilligte.

Aangekomen bij Shiitake paddenstoelenkwekerij Masselink stond de koffie met cake al voor ons klaar.

De heer Masselink vertelde ons over  het ontstaan van de Shiitake kwekerij. Masselink  was oorspronkelijk een pluimveehouderij. Maar door gebrek aan uitbreidingsmogelijkheden moest er gezocht worden naar een neventak of verhuizen.  Verhuizen viel af en na lang zoeken is er gekozen voor Shiitakes kweken. Sinds 2007 levert Masselink nu Shiitakes aan groothandels en verkoop hij zelf Shiitakes en Shiitake producten aan huis.  In de eerst hal die we konden bekijken stonden de zaken met substraat (beukenhout met broed en water) Deze zakken staan hier een half jaar in een constante temperatuur van 25 graden. Daarna gingen we naar een hal waar het 14 / 15 graden was.

Waar de blokken een soort schrik krijgen, omdat het kouder is dan de eerste hal, zodat de paddenstoelen gaan groeien. Na een week zitten dan ook alle blokken vol met paddenstoelen en kunnen ze geoogst worden. Na alles gezien te hebben kregen we een kom shiitake soep en ging de reis verder richting Hoogenweg.

Aangekomen aan de Hoogenweg had de familie Kremer het diner al voor ons klaar staan.

Ter afsluiting van de dag zongen de Sentimenties voor ons een aantal gezellige liederen.

We kunnen terugkijken op een zeer geslaagde dag. De Oranjevereniging bedankt iedereen voor de gezellige dag en hopelijk zien we u volgende jaar!