‘Zwerftochten door de Vechtvallei’

Van de Historische vereniging Hardenberg

Graag wil ik u opmerkzaam maken op onderstaand boek. Hoogenweg komt er dan wel niet in voor maar voor geïnteresseerden in regionale geschiedenis is het zeker interessant.

‘Zwerftochten door de Vechtvallei.’

Misschien herinneren sommigen zich nog de artikelen die de Almelose historicus Gerrit Jan Eshuis schreef voor het Dagblad van het Oosten in de jaren 1972-1975 onder de titel ‘Zwerftochten door de Vechtvallei’.

Eshuis zwierf rond door het Vechtdal vanaf de plek waar de Vecht ons land binnenkomt door de buurtschappen De Meene, Anerveen, Ane, Engeland, Anevelde, Rheeze, Diffelen, Oud-Bergentheim, Beerze, Junne en Stegeren. Hij sprak met de mensen die er woonden en hij beschreef met vaardige pen de streek, de boerenerven, de bewoners met hun gewoonten en gebruiken.

Vrijwilligers van de historische vereniging hebben enkele jaren gewerkt aan de bundeling van deze ruim 100 artikelen in een lijvig boek (ruim 300 bladzijden) met meer dan 170 (vaak oude) foto’s. Het boek verschijnt in september 2016, gebonden, hardcover en in full colour gedrukt.

De opmaak wordt verzorgd door de bekende Geert Westerhof uit Gramsbergen. Hij staat garant voor kwaliteit, enkele jaren geleden verscheen ‘Het boek van Rheeze en Diffelen’ van zijn hand. Dat boek werd toen gekroond tot beste boek van Overijssel.

‘Zwerftochten door de Vechtvallei’ is nu al te reserveren via de historische verenigingen en boekhandel Heijink in Hardenberg. Op deze plaatsen ligt een dummy met van elke buurtschap al een uitgewerkt hoofdstuk ter inzage. De prijs is – omdat er geen commerciële doelstelling is – erg vriendelijk gehouden. De intekenprijs is slechts € 22,50, na verschijning is de winkelprijs € 24,95.

Reserveren kan ook door een mail te sturen naar familiehans@gmail.com of te bellen met 06-15470920.

In de bijlage een foto van het boek met alle relevante informatie.

met vriendelijke groet mede namens de historisch vereniging,

Geert Hans